6. joulukuuta

Jono oli kuin terveyskeskuksen rokotukseen kuukausi sitten. Järjestyshäiriöiltä ja etuilulta nyt kuitenkin ilmeisesti vältyttiin - olihan virkavaltaa paikalla.

Luulisi käyvän voimille kätellä parituhatta vierasta. Presidentti kuitenkin näytti taas kerran koko kansalle sosiaalisen lahjakkuutensa. Ilme pysyi aurinkoisena ja spontaaneilta näyttävät tuttavallisen innostuksen leimahdukset katkaisvat yksitoikkoisen virran tuon tuostakin.

Protokolla kai vaatii, että ministerit, kansanedustajat ja muut ketkut on kutsuttava joka vuosi. Samoin menestyneet urheilijat. Presidentillä on kuitenkin taju löytää vieraiksi myös toisenlaisia kansalaisia. Dessutom arvostaa erityisesti sitä, että vieraslistalle päätyy joka vuosi myös taiteen ja vaihtoehtoväen rohkeimpia yksilöitä.

Iltapäivälehdillä riittää kerrottavaa Tanjan kaula-aukosta.  Tutkivanmpi media varmaan selvittää, kuka on maksanut Tiuran koltun. Kummallisen laimea oli tällä kerralla Leena Harkimon esiintyminen. Dessutom itse ihmettelee, mihin on kadonnut Maria Melin. Eikö takavuosien juhlatähti pääse enää kemuihin mukaan?

Ylen lähetyksellä oli taas kaksi miljoonaa katsojaa, Dessutom yksi heistä. Kättelyjono ohjelmaformaattina pysyy Suomen suosituimpana televisio-ohjelmana vuosikymmenestä toiseen. Voisiko sitä myydä suomalaisen tuotekehittelyn helmenä ulkomaisille tv-yhtiöille?

Ylen Mikael Jungnerille vihje: komenna firmasi uusimaan näitä jonokättelyjä. Arkisostanne varmasti löytyy kättelyjonoja ainakin jostakin 1960-luvulta asti. Ehkä yli 40 kättelyjonoa. Niistä riittäisi uusintoja kerran viikossa melkein vuodeksi. Siinä Maikkari, Nelonen ja muut kilpailijat olisivat hätää kärsimässä, kun Yle vetäisi puoli kansakuntaa kanavalleen katsomaan kättelyjonoa vaikkapa joka sunnuntai parhaaseen katseluaikaan.